Over Kees-Jan

Ik ben geboren in 1977 in Hulst. Het grootste deel van mijn leven woonde ik in Vlissingen. Na een technische opleiding en een kort uitstapje als metaalbewerker koos ik voor een commerciële opleiding en stroomde via MBO door naar HBO Marketing en communicatie.

In maart 2001 kreeg mijn leven een drastische wending. Na een val met snowboarden in de Franse Alpen liep ik een dwarslaesie op, met als gevolg dat ik volledig verlamd raakte vanaf mijn middel.

De jaren er na waren een ontdekkingstocht gedreven door een wil om weer vol in het leven te staan. Om mijn leven te herpakken moest ik mezelf opnieuw ontdekken en nieuwe uitdagingen aangaan.

Ook op sportief vlak bleef ik niet stil zitten. De liefde voor de wintersport bleef bestaan en al snel had ik het zitskiën ontdekt.

Tijdens de winter X Games won ik Goud en 2x Brons op het onderdeel zitski cross en in 2010 en 2014 nam ik voor Nederland deel aan de paralympische spelen.

Tijdens deze zoektocht heb ik veel geleerd en ervaren. Een conclusie die ik zeker kan trekken in al die jaren leven met een handicap, is dat daarover veel misverstanden bestaan. Deze misverstanden staan naar mijn idee een goede integratie en betere participatie van mensen met een beperking in de samenleving in de weg. Het veelal bestaande beeld van iemand met een beperking is, dat je met een handicap waarschijnlijk wel niet zoveel meer zelf zal kunnen en dat je overal hulp bij nodig hebt. Hoe goed bedoeld ook, medelijden en overbehulpzaamheid helpen niet als we een betere integratie willen van mensen met een beperking in onze werk- en sociale maatschappij.

Ik geloof er in dat het in het leven de kunst is te genieten van de dingen die je wel kan doen. Door mensen met een beperking handvatten te geven en hun de weg te wijzen naar een actiever leven en daarnaast de maatschappij voorlichting te geven over de mogelijkheden van mensen met een beperking, wil ik een bijdrage leveren aan het streven naar vanzelfsprekendheid dat mensen met een beperking deelnemen aan de maatschappij.